7 rekryteringstrender att ha koll på inför 2020

rekryteringstrender_infor_2020_Foto_Istock_1200_x_627
Från HR-tech och gig till ”reskilla och upskilla” – här berättar Alex Tidgård, organisationskonsult och produktutvecklare på Assessio, om rekryteringstrenderna inför 2020 som hjälper dig att både hitta och behålla rätt talanger.

1. Kandidatupplevelsen i fokus

Många arbetsgivare upplever att det råder en stor brist på talanger. I den hårda konkurrensen är det därför viktigt att ge kandidaterna en bra upplevelse av rekryteringsprocessen.

– Var transparenta och tydliga, både med vad ni söker och vad som sker i rekryteringsprocessen. Då ökar chansen för att ni håller kvar topptalangernas intresse, tipsar Alex Tidgård.

Även de kandidater som inte erbjuds tjänsten ska gå därifrån med en positiv känsla – det bidrar till att bygga ett starkt arbetsgivarvarumärke.

2. Digitala HR-verktyg skapar effektivitet

Precis som resten av samhället präglas även HR av digitaliseringen. I dag är det möjligt att låta cv-hanteringen och referenstagningen ske helt digitalt och videointervjuer blir ett allt vanligare inslag i rekryteringsprocessen.

– De digitala verktygen ska underlätta rekryteringsprocessen och göra den så enkel och smidig som möjligt, både för arbetsgivaren och för kandidaten, säger Alex Tidgård.

3. Tester – en naturlig del av rekryteringsprocessen

Det blir allt vanligare att tester används i någon del av rekryteringsprocessen och fungerar som beslutsunderlag när en tjänst ska tillsättas, vilket underlättar för både kandidaten och arbetsgivaren.

– Utvecklingen beror bland annat på att testerna har blivit bättre och enklare att genomföra. En annan viktig anledning är att allt fler inser fördelarna med en objektiv rekrytering där man inte låter magkänslan styra.

4. AI och algoritmer stöttar HR i besluten

De senaste åren har artificiell intelligens, AI, och algoritmer blivit en del av vår vardag. Inom rekrytering blir de också ett allt vanligare inslag, till exempel i form av AI som kan hjälpa till vid intervjuer och testalgoritmer som kan förutsäga en kandidats framtida arbetsprestation.

– AI och algoritmer stöttar HR genom att öka objektiviteten och minska risken för felbeslut, samtidigt som de kan sänka rekryteringskostnaderna. Men det finns en brasklapp: AI och algoritmer är bara så bra som den data vi matar dem med.

5. Fler gig och andra flexibla anställningar

Dagens arbetsmarknad är flexibel och digitaliseringen gör det enklare än någonsin att söka jobb, vilket bidrar till att många byter jobb snabbare i dag jämfört med för några år sedan.

– Att anställa flexibelt är en trend vi ser nu – allt fler giggar och många vill prova att göra det. De vill kunna välja när, var och hur de jobbar, säger Alex Tidgård.

Ett tydligt tecken på trenden är att det dyker upp nya digitala tjänster som gör det enkelt att hitta gig eller giggare.

6. Onboarding och kompetensutveckling blir allt viktigare

Goda utvecklingsmöjligheter är en av faktorerna som millenials värderar högt när de söker jobb, visar flera undersökningar. Därför blir det allt viktigare att erbjuda bra kompetensutveckling och ha en organisation som möjliggör detta. För att behålla talangerna är onboardingprocessen också avgörande, säger Alex Tidgård:

– En bra onboarding ska vara tydlig och göra att den nya medarbetaren känner igen sig från rekryteringsprocessen. Ett välkomnande där till exempel datorn är redo första dagen – och en liten blomma kanske väntar på skrivbordet – bidrar också till en positiv upplevelse.

7. Satsa på att ”reskilla och upskilla” medarbetare

Branscher, kundbehov, teknik, konkurrens – i dag förändras det mesta i snabb takt och det gäller att kunna anpassa sin organisation efter utvecklingen.

– En tydlig trend är att ”reskilla och upskilla” personal eftersom arbetsuppgifter försvinner och förändras i allt större utsträckning. Att lära om och lära nytt blir en allt viktigare faktor, vilket inte bara är kritiskt vid rekrytering – utan också vid successionsplanering och intern HR, säger Alex Tidgård.